Paul Georgescu – primul sportiv care termină Seven Lakes!

August 16, 2021 By admin

Premieră în înotul românesc în ape deschise! Paul Georgescu a devenit primul sportiv care a terminat Ultramaratonul Seven Lakes!

      Înotătorul Paul Georgescu a reușit o nouă performanță: traversarea a 6 lacuri din România, însumând o distanță de peste 100 km, în 7 zile!

     Este vorba despre lacurile Stânca Costești (județul Botoșani), Izvorul Muntelui (județul Neamț), Colibița (județul Bistrița Năsăud), Beliș Fântânele și Drăgan (județul Cluj) și Vidraru (județul Argeș). În luna august a anului trecut, el a înotat 104,084 km în Lacul Barajului de la Porţile de Fier I (județul Mehedinți), primul lac din seria celor 7, în 21 ore 42 minute.

      Proiectul numit Ultramaratonul Seven Lakes este versiunea românească a Ocean’s Seven.

      Ultramaratonul Seven Lakes este o provocare pentru toți înotătorii de anduranță. Aceștia trebuie să parcurgă înot cele mai lungi 7 lacuri din România. A luat naștere din dorința inițiatorilor, organizația Sport4You, de a avea ape curate, de a promova frumusețile țării și de a încuraja înotul în ape deschise.

Ștafeta de elevi ”ROMÂNIA powered by Catena Racing Team”, o nouă premieră pentru înotul în ape libere

      Provocarea a început pentru Paul Georgescu în Lacul Stânca Costești, în dimineața zilei de 6 august! 

     Cu numai două zile înainte însă, ștafeta de elevi ROMÂNIA powered by Catena Racing Team pregătită de sportiv a reușit treversarea în premieră a aceluiași lac, parcurgând distanța de aproximativ 45 km în 14 ore și 46 minute. Este vorba despre elevii Anton Zamfir (18 ani), Andreea Albu (15 ani), Ana Nanău (14 ani), Rarinca Solomon (16 ani) și Ilinca Duțu (14 ani). Trei dintre ei au traversat în 2019, în premieră, Canalul Mânecii, iar Rarinca Solomon și Ilinca Duțu sunt debutante.

      Cursa tinerilor înotători a început pe 4 august, la ora 6.30, iar fiecare membru al ștafetei a înotat timp de o oră. Schimbul s-a făcut în puncte diferite ale lacului, efortul depus fiind din ce în ce mai mare. Niciunul nu a renunțat. Chiar dacă vântul le-a creat probleme, copiii au înotat mai departe și nu s-au lăsat. Au reușit o premieră absolută și o performanță extraordinară. Spre mândria antenorului lor care a marcat aceeași reușită două zile mai târziu.

      Mi-a prins bine acea traversare a lor pentru că m-am familiarizat cu traseul” – declara Paul Georgescu. ”Au avut o vreme bună în prima parte a traseului, dar în a doua jumătate, cu vânt din sud, copiii au trebuit să înfrunte valurile care veneau din față. După aproape 15 ore au reușit să învingă vremea capricioasă și să termine cursa cu bine. Sunt foarte mândru de ei! Merită toată admirația noastră!”.

       După ce a traversat cu succes, anul trecut, Lacul Porțile de Fier I și, pentru ca provocarea să fie și mai mare, campionul și recordmenul Paul Georgescu și-a propus și a reușit să parcurgă celelalte 6 lacuri în 7 zile (6 – 12 august 2021), astfel:

  • Lacul Stânca Costești, județul Botoșani (distanța: aprox. 45 km, timp: 13h08’)

  • Lacul Izvorul Muntelui, județul Neamț (distanța: aprox. 23 km, timp: 6h40’)

  • Lacul Colibița, județul Bistrița Năsăud (distanța: aprox. 4,5 km, timp: 1h05’)

  • Lacul Beliș Fântânele, județul Cluj (distanța: aprox. 14,2 km, timp: 4h10’)

  • Lacul Drăgan, județul Cluj (distanța: aprox. 8,2 km, timp: 2h02’)

  • Lacul Vidraru, județul Argeș (distanța: aprox. 10,2 km, timp: 2h42’)

        Fiecare cursă a început pentru Paul Georgescu dimineața și, imediat după ce o termina pleca împreună cu staff-ul său, spre următorul lac. Înnoptau în zonă și a doua zi dimineață, urma o nouă cursă. El a înotat în total peste 100 km, iar împreună cu echipa sa a parcurs în România 1.800 km, între lacuri. De menționat că, între lacurile Stânca Costești și Izvorul Muntelui a avut o zi pauză, singura pe care și-a permis-o.

      La primul traseu în apele Lacului Stânca Costești, am avut parte de soare, ploaie, dar și de un vânt care mi-a fost favorabil pe ultima porțiune” – spunea Paul Georgescu. ”Este un lac dificil de travsersat, distanța este foarte lungă, dar merită să fie încercat de înotători. Chiar dacă mă resimțeam după efortul depus în prima zi, am încercat să dau totul și în Lacul Izvorul Muntelui. Vremea a fost perfectă, cu soare și fără vânt și am reușit să parcurg cei 23 km în 6 ore și 40 de minute”.

      Au urmat lacurile Colibița, Beliș, Drăgan și spectaculosul lac Vidraru; Paul Georgescu a reușit să parcurgă distanța de 10,2 km a ultimului lac din seria Ultramaratonul Seven Lakes în 2 ore și 42 de minute.

      În cele 7 zile am înotat peste 100 km, fiecare lac fiind o provocare în sine” – povestea  înotătorul. ”A fost un proiect dificil de dus la capăt, atât din punct de vedere al efortului, cât mai ales al logististicii. Nu puteam realiza această performanță, dacă nu aveam lângă mine o echipă extraordinară care s-a ocupat de tot. Vreau să mulțumesc sponsorilor, în primul rând Catena Racing Team, care îmi este alături de la bun început, susținătorilor, dar și părinților copiilor din ștafeta ROMÂNIA. Împreună am realizat două premiere și tot atâtea performanțe notabile, greu de egalat. Pentru mine a fost o experiență extraordinară, mi-am dovedit că rezist la efort susținut și că sunt capabil de noi și noi provocări! Am simțit cum de la zi la zi deveneam mai puternic. În plus, m-am bucurat de priveliști uimitoare, de peisaje fabuloase și am descoperit locuri din România în care nu credeam că voi ajunge vreodată. Acesta este și unul dintre scopurile Ultramaratonul Seven Lakes și doresc ca de-acum, prin experiența mea, să pot stimula și ajuta înotătorii din țară și de peste hotare, să termine acest proiect”.

        Paul Georgescu, sportivul sponsorizat de Catena Racing Team a reușit și de data aceasta să realizeze o premieră absolută și încă o performanță notabilă adăugată în palmaresul său impresionant.

      Reamintim că românul este înotătorul cu cea mai rapidă milă (1.609 metri) parcursă în 22’44 în Antarctica (proiectul Antarctica 2020 Swim), a înotat cea mai rapidă milă extremă numită Ice Zero (temperatura apei la Cercul Polar a fost de 0,1⁰C), a înregistrat cel mai bun timp de parcurgere a unei mile la Cercul Polar – Cath Pendleton din Marea Britanie (32’54) și a fost cel mai rapid român care a traversat Canalul Mânecii (13h36’).

       Paul Georgescu este deținătorul ”Triple Crown” la înotul în ape deschise, (a străbătut Canalul Mânecii, Canalul Catalina și 20 Bridges) și a devenit primul român care a parcurs 1 milă în apă înghețată; pe 2 februarie 2019 a reușit perfromanța la București în apă de 3,2⁰C, cu un timp de 22:44:19.  

       A cucerit prima medalie din istorie pentru România la Campionatele Mondiale de Ice Swimming (Înot în Ape Înghețate), pe distanța de 500 m (6:07:22), titlu cucerit în Rusia.

       A reușit traversarea Canalelor Mânecii, Molokai și Catalina, parte din proiectul Ocean’s Seven. Anul acesta, pe 10 februarie, a stabilit un nou Record Mondial omologat de reprezentanții Guinness World Records după ce a înotat 3,5 km în Lacul Snagov timp de aproape o oră (57’56), apa având numai 4⁰C. La sfârșitul lunii iunie a participat la un ultramaraton acvatic, înotând în bazin, fără oprire (pauzele au fost numai pentru a se alimenta și a merge la toaletă!), 100 km timp de 34 de ore.

      Paul Georgescu pregătește deja alte proiecte îndrăzneţe: în octombrie va traversa înot Strâmtoarea Gibraltar şi Marea Galileei din Israel, la începutul lunii noiembrie va participa, în Malta, la Otillo Swimrun World Series împreună cu triatlonistul Bogdan Ioniţă, iar în perioada 30 noiembrie – 5 decembrie 2021 va lua startul la Morocco Swim Trek, una dintre cele mai spectaculoase curse de înot în ape deschise.

 

 

Îi urăm succes sportivului susținut de Catena Racing Team!

CATENA susține Campionii!