Paul Georgescu

June 8, 2021 By admin

Paul, felicitări pentru tot parcursul tău din ultimul timp, ești aproape de a termina circuitul Ocean’s Seven. Care este rețeta succesului? Mulți sunt interesați să afle chiar de la tine cum ai ajuns să înoți în cele mai periculoase ape de pe glob. Care sunt principalele pericole în aceste ape?

             Fiecare canal are dificultățile lui. De exemplu, în Canalul Mânecii, pericolul e provocat de apa rece, meduze și curenți puternici; în Canalul Catalina și Hawaii – animalele marine, meduze și curenții marini puternici; în Canalul Nordic – apa foarte rece, meduze foarte multe și curenți puternici.

Ce faci înaintea unei traversări, cum te pregătești?

            Pentru mine pregătirea unei traversări începe în momentul când mă hotărăsc să o fac. Din acel moment, la fiecare antrenament mă imaginez în acel canal sau strâmtoare; deci concentrarea mea începe de atunci. Am noroc de o echipă profesionistă, care culege toate informațiile despre acea provocare (cazare, transport, oameni cu care să mă pot antrena acolo, locuri unde pot înota acolo, lunile în care e recomandat să se traverseze, dificultățile traversării etc).

Ai un antrenor care îți stabilește programul de antrenament?

            Încă de la traversarea Canalului Mânecii, colaborez cu Matei Giurcaneanu, secretarul general al FRNP. El îmi planifică antrenamentele în funcție de obiectivele pe care le am. Pentru apele înghețate, colaborez cu irlandezul Ger Keneddy și cu instructorul metodei WinHoff –Valentin Bunea.

Cine îți concepe planul de hidratare / alimentare?

            Până anul trecut, planul de alimentare îl făceam eu, împreună cu antrenorul meu. De anul acesta, mai precis dinaintea aventurii din Antarctica, colaborez cu cel mai bun medic sportiv din România, Vasile Osean.

Înainte unei traversări înot, faci un studiu?

            Da. Citesc foarte mult și comunic cu înotători care au traversat acel canal sau strâmtoare. Multe informații mi le furnizează echipa mea.

Care a fost cel mai greu înot în apă deschisă?

            Toate au avut dificultatea lor, dar întodeauna rămâne prima dragoste, Canalul Mânecii, unde mă voi întoarce după ce voi termina Proiectul Ocean’s Seven. Dacă e să gândim la rece, Canalul Nordic reprezintă cel mai greu canal de traversat. Am încercat de doua ori să-l traversez, dar de fiecare dată m-a surprins cu ceva nou. Sper ca a treia oară să fie cu noroc!

Cum reușești să te recuperezi după atâtea ore de înot?

            Recuperare o fac prin foarte multa odihnă. Primele două zile resimți oboseală, iar după, te gândești ce nebun ai fost ca să înoți în acea apă periculoasă. Înotdeauna spun că muncești cel pușin un an pentru o zi de bucurie.

Analizând experiența de până acum, ce te-a învățat înotul?

            Cel mai important lucru pe care l-am învățat e să am multă răbdare. Eu provin dintr-un sport în care un meci durează maxim o oră. În aceste traversări, timpul poate ajunge la foarte multe ore de înot. Cea mai lungă a fost această cursă de pe Dunăre, dar aici am avut o echipă frumoasă, care îmi “omora” timpul.

Am sesizat, că foarte mulți oameni pun întrebări de genul. La ce te gândești când înoți?

            Pentru mine, în toate cursele găsesc o motivație puternică. Mă gândesc la copiii mei, la elevi, la familie și întotdeauna comunic telepatic cu ei. Motivația îți poate da o energie extraordinară, dar cel mai important lucru e să gândești pozitiv.

Practic, care ar fi următorul tău pas în apă deschisă?

            Următorul pas îl reprezintă recordul pe care vreau să–l dobor în apă înghețată, în această iarnă, iar la anul, cursele care mi-au fost anulate din cauza pandemiei, plus o ștafetă specială, formată din elevii mei, care va încerca să traverseze canalul Catalina.

            Dacă se vor anula și anul viitor, o să încerc să termin proiectul Seven Lakes. Voi încerca să înot cele 6 lacuri rămase într-o săptamână.

Ce face Paul Georgescu în afara antrenamentelor de înot?

            În afara antrenamentelor de înot mă ocup de familie și predau educație fizică și sport la o școală britanică din București, școală unde încerc să motivez cât mai mulți copii ca să aibă o viață sănătoasă.

Campion te naști sau devii?

            Campion devii. Te poți naște cu foarte mult talent, dar dacă nu muncești, nu ajungi nicăieri. Asta încerc să-i învăț și pe copiii de la școala unde predau. Degeaba găsești un diamant dacă nu știi să-l șlefuiești.

Ce ai recomanda unui copil pentru a îndrăgi acest sport?

            După părerea mea, înotul e un sport frumos, care te dezvoltă foarte mult. Dacă îl practici de când ești mic s-ar putea să te plictisești să tot înoți încontinuu. Dacă aș da exemplul meu, mie nu-mi plăcea să înot foarte mult când eram copil, dar îmi plăcea să mă joc cu mingea în apă și așa am combinat utilul cu plăcutul, jucând polo.

Știm că ești campion mondial în apă înghețată la proba 500 m. Care este următorul obiectiv?

            După ce am doborât 3 recorduri mondiale în Antarctica, am zis că nu mai fac iceswimming, dar când am analizat la rece situația am hotărât să-mi închei cariera în iceswimming la noi în țară, acolo unde am început-o în 2019, când înotam prima milă înghețată din istoria României. Așa că, iarna aceasta, voi încerca să dobor recordul mondial Guiness de distanță în apă înghețată. La acest eveniment vor fi prezente nume mari din înotul în ape libere și înghețate, printre care și unul dintre cei mai valoroși înotători din toate timpurile, Petar Stoychev.

            În primul rând, vreau să mulțumesc asociației Sport4You și în special lui Florin Tomoș, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în traversarea lacului Porțile de Fier. Acest proiect (doborârea bornei de 100 km de înot continuu) îl aveam în plan pentru 2022, dar din cauza pandemiei, și automat anulării proiectelor din acest an, m-am hotărât să realizez această dificilă provocare.

            Din punct de vedere logistic, totul a fost exact ca în traversările pe care le-am realizat în proiectul Ocean’s Seven: autorizații, bărci, caiaciști, observatori. Ca observator l-am avut pe Florin, care, conform regulamentului, corespundea din toate punctele de vedere pentru a putea exercita aceast rol (istoric în înotul în ape deschise – traversarea canalului Molokai (Hawaii); președinte de asociație sportivă de înot în ape deschise și parte dintr-o organizație de înot în ape deschise). El l-a avut ca supervisor on line pe cunoscutul înotător și observator irlandez Ger Kennedy.

            Înotul propriu-zis s-a desfășurat conform planului, fără multe peripeții neașteptate. Am avut de toate: înot nocturn, furtună, final cam dramatic, din cauză că nu am avut o scară pentru a mă urca pe ponton.
 
            Recomand cu cea mai mare încredere asociația Sport4You, dacă aveți de gînd să traversați cel puțin un lac din prima și singura provocare de înot în ape libere din România, “Seven Lakes”. Traversările se vor desfășura conform regulamentelor internaționale avînd un observator recunoscut internațional.