Dan Magdun

June 6, 2021 By admin

La ce vârstă ați început primul sport? 

            În adolescență am încercat mai multe sporturi: fotbal, handbal și baschet, dar fară reușită. Înotul l-am început cu o profesoară, la 12 ani, dar în primul an nu puteam înota decât cu capul în apă. În anul următor, am învațat singur stilul bras, unicul practicat toată viața.

Ați ajuns să practicați înotul în apă deschisă. Cum s-au legat lucrurile, a fost întâmplare sau destin?

            Iubind mult apa, sub toate formele, de la izvor la ocean, am înotat în piscine, râuri, lacuri,canale, în Delta Dunării, în mare și în ocean. Prima data în apă deschisă am înotat în 3 iulie 1969, în lacul Firiza, de unde am ramas cu frica de larg. Mult am înotat în lacul Colibița, apoi Drăgan, Beliș, Tarnița, Someșul Cald, Gilău,Valiug, Leșu.

Cum ați ajuns să concurați în ape deschise?

            Toate aceste activități sportive au început de la sine, fară nimic prealabil. După 65 de ani practic înotul, schiul și bicicleta.

La ce vârstă ați participat la primul concurs în apă deschisă?

             La concursurile de înot în apă deschisă am participat de la vârsta de 59 ani, de două ori la Beliș și de nouă ori la Tarnița. Știind că mă pot încadra în timp, am înotat fară stres. Doar la a doua participare la Beliș, când a fost un vânt destul de puternic, a fost mai greu. Noroc că m-a însoțit cu barca o tânară draguță, care îmi spunea să nu renunț la concurs.

Ce-a însemnat pentru dvs. participarea și obținerea unei medalii la concursul Open Water Sport4You?

             Luând mereu diploma de locul întâi pentru că eram întotdeauna singur la categoria mea de vârstă, mă umflam în pene ca un păun și mă lăudam la toată lumea. Iubind apa și pădurea, înotul în lacuri e așa o mare plăcere pentru mine încât nu simt oboseala.

Ce vă motivează în timpul cursei, la ce vă gândiți când înotați?

             În timp ce înot mă gândesc la cei de vârsta mea cărora le doresc să practice și ei sport ca amatori, pentru binele sănătății lor.
Aveți un model anume, un sportiv la care vă raportați?

             Modelul meu este de mulți ani, ca om și sportiv, Ivan Patzaichin, pe care am avut norocul să-l întâlnesc de două ori în viață, la Sucevița și la Aba Iulia.

Faceţi sau aţi făcut vreodată parte dintr-o echipă / club sportiv?

             În studenție am practicat înot, baschet, tenis de câmp, am sărit de 5 ori cu parașuta din avion, schi, bicicletă, orientare turistică și la vârsta de 24 ani m-am antrenat timp de un an pentru proba de 5000 m plat. Și singura echipă a fost cea de baschet a facultății.

Care este motivul principal care vă determină să faceți sport?

             Nu am un motiv anume ca să fac sport. Toate sporturile le-am practicat de plăcere.
Există vreun lucru pe care vi l-ați dorit și nu l-ați putut îndeplini? Personal sau profesional?

             În viață am avut așa multe satisfacții încât nu știu ce mi-aț mai putea dori. Ba da, o motoretă sau un scuter.

Ce avea în plus generația dumneavoastră?

 Generația mea a trăit sub comunism și sub capitalism. Cred că important pentru noi a fost că eram uniți și ne ajutam reciproc la nevoie.

Aveți o viață profesională foarte încărcată. Mai aveți timp și pentru cea de familie?

             Chiar dacă lucrez profesional fară întrerupere de 48 ani, am avut timp și pentru sport, grădinărit și bineînțeles familie. Cred ca am și eu o mică contribuție în felul în care arată fizic și este dezvoltat intelectual fiul nostru Horea. Pasiunea pentru gradinărit o am din copilărie, când familia mea a supraviețuit și datorită recoltelor dintr-o grădină de 600 mp. Produceam mult, atât pentru consum propriu, cât și pentru vânzare.

Cum priviți înotul pentru menținerea apei curate?

             Fiind ecologist din copilărie, sufăr enorm când văd câte gunoaie sunt pe văile râurilor, în lacuri și pe marginea drumurilor.

În România, vi se pare că există interes din partea oamenilor în direcția menținerii apei curate?

             Deloc sau foarte puțin interes pentru apa curată.

Aveți câteva idei care ar putea fi implementate pentru a reduce poluarea apelor?

             Sfaturi pot da destule, dar important ca fiecare om în parte să adune deșeurile selectiv, nu să le arunce la întâmplare. România, per total, este complet necivilizată în multe privințe: comportament, lipsa de respect față de semeni și față de natura.